Dlaczego menu weselne nowoczesne, a nie klasyczne?

Dzisiaj modne oznacza nowoczesne. Wesela pod dyktando aktualnej mody to już praktycznie standard. Nowocześnie dekoruje się weselne sale, podaje się menu weselne nowoczesne. Ale co to znaczy – nowoczesne?

Jak wygląda menu weselne nowoczesne?

Nowoczesne menu weselne powinno uwzględniać gusta i preferencje wszystkich gości weselnych. Czas, kiedy na topie było podawanie tylko zupy i kotletów schabowych, już dawno minął. Teraz wśród gości weselnych są osoby, które mięsa nie jedzą, nie służą im posiłki z laktozą lub z fruktozą albo z glutenem. Menu weselne nowoczesne może się składać z kilku posiłków bezmięsnych, a zamiast tłustej zupy, podać można smaczne przystawki na zimno.
Skomponowanie takiego menu nie jest trudne, wystarczy tylko poświęcić temu trochę czasu i uwzględnić fakt, że nowocześnie to znaczy zdrowo.

Zobacz: O tym musisz pamiętać przy organizowaniu ślubu?

Wiele propozycji menu weselnego

Propozycji menu weselnego jest bardzo dużo, praktycznie co restauracja to nowa propozycja menu. Komponując potrawy na przyjęcie weselne trzeba zdać sobie sprawę, ze zaprasza się różne osoby i dobrze jest, aby każda z nich w danym menu znalazła coś smacznego dla siebie. Między innymi na tym też bazuje nowoczesność dzisiejszego menu weselnego. Potrawy być oryginalne, lekkie, różnorodne i bardzo ciekawe oraz – najlepiej – zdrowe.

Przykładowe menu weselne

Kolejność podawania menu weselnego jest taka, że najpierw na stół wjeżdżają ciepłe potrawy. Zamieniając zupę na przystawki, podaje się więc dania lekkie, mające umilić czas oczekiwania na ciepłe drugie danie, którym może być:
– Devolay z piersi kurczaka z ziemniakami i zestawem surówek,
– udko z kurczaka,
– kaczka pieczona,
– wspomniany już kotlet schabowy,
– kotlety z soczewicy, puree ziemniaczane, sezonowe warzywa,
– roladki z bakłażana,
– placek po węgiersku,
– gołąbki.
Wykwintnymi przystawkami na zimno mogą być:
– carpaccio, pod każdą postacią, czyli z wołowiny, z łososia, z buraczków,
– sałatki- jarzynowa, z kurczakiem, grecka, Cezar,
– jaja faszerowane,
– pstrąg w galarecie,
– rolada szpinakowa z łososiem,
Do tego wszystkiego podawane są napoje i alkohol. Ponad to, królują desery – w każdej postaci.
Mogą to być tradycyjne ciasta w typie sernik, czy miodownik oraz nowoczesne:
– fondant czekoladowy,
– zapiekane owoce,
– lodowe delicje,
– bezy w każdej postaci,
– galaretki, tarty i tartoletki.

Zobacz: Jak urządzić wesele i nie przepłacić?

Redakcja projektyslubne.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *